fbpx
Serie om utmattningssyndrom hos unga kvinnor
#

Utmattningssyndrom är ett samhällsproblem som blir allt större, och framför allt är det unga kvinnor som drabbas värst. Av de som är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar i år, är de flesta kvinnor. I gruppen 19-29 år upplever sig nästan 30 procent av kvinnorna stressade.

I SVT’s serie ”We can´t do it” får vi följa Fanna Ndow Norrby, som själv drabbades av utmattningssyndrom när hon var 25 år, när hon ger sig ut för att möta kvinnorna bakom statistiken.

Är du i riskzonen?
Utmattningssyndrom är ett tillstånd där du påverkas både psykiskt och fysiskt efter en längre tids stresspåslag, ofta under flera års tid, och med brist på återhämtning. Det är inte ovanligt att detta är något som kommer gradvis och utan att du förstått vad som sker så finns ingen ork kvar. Vissa kan dock uppleva en tydligare plötslig förändring.  Tillståndet är ofta relaterat till arbetsplatsen eller förändringar i privatlivet men ofta kan det vara en kombination. Läs mer om stress och utmattningssyndrom. 

Se serien på SVT
Serien hade premiär 27 september på SVT och går att se via SVT Play.

Videoterapi passar om du vill ha direktkontakt med en behandlare men om du inte vill eller kan mötas på plats. Det kan röra sig om att du bor avsides eller inte har tid att träffas under dagtid. Ett bra alternativ till traditionell terapi. Ges även som parterapi.

Läs mer

Forskningsbaserat självhjälpsprogram med KBT (Kognitiv beteendeterapi) via Internet. Går att kombinera med bedömning och behandlarstöd för ett bättre resultat. Billigaste alternativet för terapi.

Läs mer

Ett bra sätt att arbeta med dina besvär i lugn och ro när det passar dig. Du behöver inte träffa någon och kanske tycke du att det är lättare att uttrycka dig i skrift än i tal. Passar främst vid lättare besvär eller då du önskar personlig utveckling.

Läs mer

Här får du hjälp att bedöma din psykiska hälsa. Detta kan göras som en del i en terapi eller fristående. Vanligtvis genomförs en bedömning av psykiska besvär på ett till tre samtal.

Läs mer

Mental träning erbjuds främst till dig som är idrottsutövare, men kan även ges till andra i form av ett coachande psykologiskt samtal. Du kan här få idrottspsykologisk rådgivning och träning för att förbättra dina resultat.

Läs mer

Rådgivning är till för dig som inte önskar gå i terapi men ändå vill kunna rådgöra med en professionell eller få vägledning. Det kan handla om funderingar och frågor, eller om du bara vill ha feedback på om du är på rätt väg med din självhjälp. Vi erbjuder också sexologisk rådgivning.

Läs mer

Related Posts

Leave a comment

tre × 2 =