fbpx
Hur hittar jag någon som vill ha en relation med mig?
#
FRÅGA:

Hej,

Jag har inte hittat någon som vill ingå i en relation med mig. Vill inte ha en till som är nån “vän med fördelar”. Vad gör jag? Jag har svårt att klicka med människor dessutom. Det känns jobbigt.

SVAR:

Hej!

Det låter som du är i ett skede i livet när du vill ha en mer långvarig och innehållsrik relation med en person du känner samhörighet med. Jag förstår det som att du saknat en sådan relation hittills i livet och är osäker på hur du kan nå det. När du skriver att du inte vill ha en till ”vän med fördelar”, undrar jag om det kan betyda att du har erfarenhet av att ha känt dig utnyttjad i relationer? Att ha velat ha mer än den andra parten varit intresserad av. Dessutom beskriver du att du har generellt svårt att få god kontakt med andra människor. Kan det vara så att du inte har så många erfarenheter av att ha nära, ömsesidiga relationer och känner tvivel på din förmåga till det eller vad du har att erbjuda? Inte så konstigt isåfall om det känns jobbigt och svårt att veta var du ska börja! Tankar och känslor av det slaget brukar kunna intensifieras om personer runt om en börjar slå sig till ro med partners och skaffa barn.

Kan du minnas en relation du uppskattat och känt dig trygg i? Hur inleddes den och vad var det som gjorde den så bra? Kanske finns det användbara ledtrådar där. Man brukar ju säga att det är viktigt att vara ärlig och vara sig själv i mötet med andra. Vad tror du att du signalerar när du närmar dig en person du är intresserad av? Är du tydlig med att du söker en mer långvarig kontakt?

Vilka personer har väckt ditt intresse som du sedan blivit besviken på? Finns det några lärdomar att dra där? Ibland har vi människor en tendens att upprepa samma misstag, t ex söka oss till personer som egentligen inte är realistiska partners. Det kan bero på många saker, bland annat hur våra första relationer, de till våra föräldrar, tedde sig.

Fundera över vilka erfarenheter du har och vad de säger dig om hur du kan förändra ditt beteende. Ofta sitter vi på kunskapen vi söker. Om du upplever att det är för svårt på egen hand, kan en samtalskontakt vara hjälpsamt.

Lycka till

Hälsningar
Anna Kinnander
Psykolog

Related Posts